Iedere persoon met dementie is uniek

Iedere persoon heeft een aangepaste begeleiding en zorg nodig naargelang zijn dementieproces evolueert. In de beginfase, vooral veel luisteren naar, ondersteunen in tekorten, hem ondersteunen in de zaken die men zelf nog kan. Wanneer het iets moeilijker wordt, dan vooral structuur, warmte, begrip bieden, proberen de angst te reduceren. Als het contact heel moeilijk wordt, dan vooral comfort bieden, zorgen dat de bewoner geen pijn heeft, individueel contact door aroma-lichttherapie, handcontact, ...

Familiebegeleiding
Familiebegeleiding is even belangrijk als de zorg van de bewoner zelf! Familie heeft vaak al een hele weg afgelegd, vooraleer een opname plaats heeft. We willen met hen meegaan op die weg en deze weg zo goed mogelijk volgen, stap voor stap, met ups en downs.

  • bij opname: begeleiding door sociale dienst en het multidisciplinair team;
  • gesprek rond warme zorg, levensbeheer, aanbieden warme zorgkoffer;
  • aanbod van bijscholingen, info, praatgroepen;
  • mogelijkheid tot hulp bieden bij comfortzorg;
  • samen zoeken naar antwoorden...

Warme zorg
Dit kunnen we enkel bieden wanneer we rekening houden met het unieke levensverhaal van de persoon. Vaak zien we dat bepaalde reacties en gedragingen van de persoon te linken zijn aan belevingen van vroeger. Vandaar het belang om een goede begeleiding te kunnen geven.
Bij opname wordt een bundel afgegeven rond het levensverhaal, het verloop van het dementieproces, hoe ging familie en bewoner hiermee om, waarop werd een beroep gedaan. Dit alles wordt dan gebundeld tot een “warme zorg fiche” die door het team onder strikt beroepsgeheim valt.

'De Notelaar', een beveiligde afdeling voor personen met dementie
De Notelaar staat voor : “Ontmoetingsplaats voor personen met dementie, hun familie of mantelzorger en zorgverstrekkers. Om warme zorg te kunnen geven is het belangrijk om daar elkaars wegen te kruisen en om zo samen verder op pad te gaan.”
Onze bewoners verblijven overdag heel vaak in de leefruimte die we proberen gezellig in te richten zodat de bewoner zich thuis kan voelen. Heel belangrijk is dat er iemand aanwezig is in de leefruimte om geborgenheid, veiligheid te bieden, iemand die hen ondersteunt in wat zij zelf nog kunnen en aanvult in hun tekorten. We volgen het tempo van de bewoner. Men kan er genieten van natuur en rust in de heel toegankelijke binnentuin.

Warme zorg, niet enkel op de beveiligde afdeling, maar over het hele woonzorgcentrum heen
Vrij regelmatig komen we multidisciplinair samen met de werkgroep dementie. De referentiepersoon dementie, Ann Rogge, wordt ondersteund door het directieteam en de leden van de werkgroep dementie om de warme zorg voor bewoners met dementie verder uit te bouwen op alle afdelingen. Ann Rogge kan u contacteren via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Info rond dementie
Wanneer je merkt dat iemand meer vergeet, wanneer je het woord “dementie” hoort, komen heel wat vragen en onzekerheden op je af. Je hebt vragen wat er nog komen zal. Voor meer uitgebreide informatie verwijzen we je graag naar volgende websites :

Onze visie rond warme, belevingsgerichte zorg voor personen met dementie.
Onze visie op zorg voor ouderen met dementie kadert binnen de algemene visie op goede zorg (opdrachtsverklaring). In samenwerking met Delta werkten we een visietekst over deze zorg uit.
Download de tekst hier.

Ons woonzorgcentrum is actief bij de organisatie van
Praatcafé Dementie Leie & Schelde.

PraatcafeDementieOVL

Bekijk de powerpointpresentatie !