Petrouska - Pastorale medewerker

“Mijn carrière als zorgkundige is gestart in 1997. Ik ben begonnen op het toenmalige 1e verdiep en werk er nog steeds, nu beter bekend als afdeling Vlier. Na een tweetal jaar zette ik mijn eerste stappen in de pastorale activiteiten, waarvoor ik gevraagd werd. Mijn groeiende interesse in deze activiteiten zorgde ervoor dat ik startte met een opleiding van 2 jaar tot pastoraal animator.

Tot die tijd werden de pastorale activiteiten gedomineerd door de aanwezigheid van de zusters en priesters binnen het woonzorgcentrum. In het begin was er weinig ruimte voor interpretatie of inbreng van buitenaf. Dit veranderde toen dhr. De Saert deken werd in Deinze. Ik merkte een duidelijke kentering in de mentaliteit rond de werking van pastorale medewerkers in de woon- en zorgcentra. We kregen het vertrouwen en de vrijheid om steeds meer ‘ons’ ding te kunnen doen.

Ik probeer dan ook de woord- en gebedsdienst op een manier te brengen zodat alle bewoners mee zijn met het verhaal dat ik probeer te brengen. Bewoners moeten het begrijpen, maar er moet ruimte zijn voor nieuwe zaken om in te brengen. Hiervoor krijg ik de steun van een fantastisch animatieteam dat mij helpt om mijn activiteiten mee vorm te geven en te ondersteunen.

Zo vind ik het ook fantastisch hoe soms jonge collega’s spontaan hulp aanbieden bij een pastorale activiteit. Achteraf vertellen ze me dan dat het toch anders was dan ze verwacht hadden. Deze manier van werken, waarin ruimte is voor eigen inbreng, zorgt ervoor dat de pastorale activiteiten actueel blijven voor zowel bewoners als collega’s. Er zijn nog veel andere mensen die pastoraal genegen zijn en die hierbij ook hulp en ondersteuning bieden waar ze kunnen. Pastorale activiteiten zijn iets wat door heel het huis leeft.

Er is dan misschien minder voeling met de klassieke vormen waarin een woord- en gebedsdienst gegeven wordt. Maar er zal altijd nood zijn aan zingeving in het leven."